skonki (s)

Meänkieli skonki
Ruotti spöke, mytiskt väsen
Suomi mörkö; umpimielinen henkilö
Sanaluokka substantiivi
Paikkaja Nattavaara
Esimerkki Pekka Sammallahti: Saamen skuŋka 'mörkö; umpimielinen henkilö'
Muuta Min farmor pratade om Skonki. Vet inte om det egentligen skulle stavas så, men det var så det lät. Hon föddes 1910 i Nattavaaraby och bodde där i hela sitt liv. Min pappa är också född där och bor där igen sedan ett antal år. När jag var liten pratades mycket finska, särskilt bland de äldre som en del inte gärna pratade svenska, men även flera släktingar i min pappas generation pratade hellre finska än svenska (han är född på 40-talet).

Skonki var en figur som kunde komma från berget eller kanske från skogen om man som barn var olydig eller allmänt uppspelt och busig, eller om man skulle akta sig för något som kunde vara farligt. Min farmor använde det ungefär som man på svenska skrämt barn med att trollet kommer.

Lotta Simonsson, Nattavaara: Jag har undrat om Skonki är en mytisk figur, eller om det allmänt kan betyda troll. Eller om hon själv hittat på honom. Egentligen vet jag inte om Skonki är EN figur, kanske är det flera.
Lähe Lotta Simonsson, Nattavaara Kirjottanu: Birger Winsa

Hakea

Tue sivua

Olisima ilosia jos tukeat Meänkielensanakirja.com tulemalla yhistyksen jäseneks. Eli jätä rahapiitraaki suorhaan Meänkielen sanakirhjaan.

Sidan är byggd av Johan Junkka
© och ansvarig utgivare Birger Winsa. Kontakti: birger.winsa@meankielenforlaaki.se.
ylös